image

Wat is Bloemenband?

Bloemenband

een natuurlijke en kleurige manier om afscheid te nemen

Er zijn al veel mensen die Bloemenband kennen, maar Bloemenband vindt het fijn om zich nog eens voor te stellen. Bloemenband is een band van textiel die om een (open of gesloten) kist of mand wordt gestrikt bij een uitvaart. In de band zitten tot 170 lusjes waarin losse bloemen passen die iedereen er zelf in kan steken. Een mooi idee dat in april 2020 op een bijzondere manier ontstond. Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis.

Bloemenband

is eindeloos (te gebruiken)

Bloemenband is gemaakt van ongebleekt katoen, een duurzaam en milieuvriendelijk product, dat in Nederland – in eigen ateliers – wordt verwerkt. 

Of de band nu meegaat naar de laatste rustplaats of een thuis vindt bij de familie van de overledene, wij zijn er niet eenkennig in. Sterker nog, bij het maken van de band houden we er al rekening mee. 

En over duurzaam gesproken… het toevoegen van één bloem op zo’n liefdevolle manier is ook duurzamer dan veel boeketten op of rond de kist leggen.  

Bloemenband

nu ook breder toepasbaar

Bloemenband heeft haar weg gevonden bij uitvaarten. Tegelijkertijd ontstond het idee om ook eens te kijken naar andere toepassingen. Wat kun je doen met andere vormen van herdenken en gedenken, zijn er meer mogelijkheden met andersoortige stoffen. De zoektocht resulteerde erin dat Bloemenband nu ook speciaal maatwerk maakt voor urnen. Ook zijn er banden voor rond een boom, bijvoorbeeld op een plek waar as wordt verstrooid. Er zijn inmiddels ook banden gemaakt voor herdenkingsbeelden en -monumenten. En wat heel bijzonder is, zijn de banden die rond de pols van een overledene of om de arm van de nabestaanden of dragers kunnen worden gestrikt.

Team

Bloemenband

Achter Bloemenband staat een team van mensen. Allereerst is dat bedenker en maker Jantine Kraaijeveld (zie ontstaansgeschiedenis). Zij werkt samen met Mieke Visscher die de externe ateliers begeleidt en de inkopen doet. In het Atelier in Amsterdam werken Katrin, Claudia, Iago, Janna, Tamar, Hein en Beate.

Naast de standaarduitvoering kunnen wij ook Bloemenbanden maken in andere kleuren en maten. Alles volgens uw wensen. Bel ons voor de mogelijkheden.

Het leven van

Bloemenband

begint op Zorgvlied

We nemen u terug naar 2020. Een turbulent jaar, niet in het minst door corona. In april 2020 overlijdt Mark Kingsford, acteur en regisseur. Geliefd bij iedereen die ‘m kent, zeker bij Jantine Kraaijeveld, actrice en theatervormgeefster.
De twee kennen elkaar al vele jaren en werken heel veel samen. Een paar dagen voor de uitvaart bedenkt en maakt Jantine, helemaal in lijn met de creatieve relatie die ze met Mark had, een bijzondere band van stof.

Een idee dat aanslaat

De uitvaart is op Zorgvlied in Amsterdam. Een groot afscheid is niet mogelijk, maar wel wil ze, samen met de nabestaanden, laten zien hoeveel mensen om Mark gaven. Om de kist is de eerste door haar gemaakte Bloemenband gestrikt. De met de hand gemaakte band van textiel bevat lusjes voor losse bloemen. En iedereen die dat wil kan er bij aankomst op Zorgvlied een bloem in steken. Bloemenband is geboren, en Jantine merkt dat haar idee aanslaat. En juist omdat het om een persoonlijk gebaar gaat, wil ze zich alleen op een persoonlijke manier met de productie van Bloemenband bezighouden. Zelf. Kinderen voed je tenslotte ook zelf op.

Een nieuw ritueel

Bloemenband wordt al snel opgemerkt door uitvaartorganisaties en via hen ook door nabestaanden die een uitvaart moeten organiseren. Het voegt daar als het ware een nieuw ritueel aan toe, en ook een nieuwe dimensie, want nu kan iedereen, nog meer dan anders, een blijk van medeleven en troost toevoegen.

Log in met uw account om prijzen te zien en de beste optie te kiezen